Radno vreme: 8-16h pon-pet, subotom: 8-12h

Početna strana >> Blog >> DPF filter produžava život automobilu

DPF filter produžava život automobilu

DPF filter

Svaki deo za automobil ima svoju svrhu i nameru, pa tako i DPF filter kod dizel automobila. Da li vam se desilo da vaš auto trza tokom vožnje? Da li se ispušta velika količina crnog dima? Da li vam auto iz nepoznatog razloga ide sporije? Sve su ovo nagoveštaji da je vreme da posetite svoj auto-servis.

Šta je uopšte DPF filter?

Diesel Particulate Filter je pun naziv filtera i njegova uloga je da olakša rad motora dizel automobila. DPF filter filtrira čestice dizel goriva. Filter hvata i zadržava izduvnu čađ da bi se smanjila emisija štetnih gasova iz dizel automobila. 

Kapacitet filtera je ograničen, pa se zbog toga mora redovno regenerisati odnosno čistiti. Ova regeneracija čisti višak čađi koji se nagomilao i koji opterećuje DPF filter, te tako smanjuje emisiju štetnih gasova. Pomaže da se smanji crni dim koji se vidi iz dizelaša pogotovo pri ubrzanju automobila.

Kako da znam da moj auto ima problem sa DPF filterom?

Znaćete da se nešto pogrešno dešava sa DPF filterom kada zasvetli lampica na kontrolnoj tabli. Zašto se to dešava? Najčešći razlog tome jeste gradska vožnja. Kratke vožnje iz brzine u brzinu i često kočenje dovode do opterećenja filtera. DPF filter zahteva održavanje. Važno je i koje ulje koristite, jer svako ulje sadrži različite aditive. Neki aditivi rade za filter, a neki protiv. Mi preporučujemo Ravenol premium ulja.

Srećom, današnji automobili imaju ugrađene softvere odnosno računare koji su u stanju da sami pronađu eventualno nastali problem. Softver putem lampica na kontrolnoj tabli javlja promene koje se dešavaju. Kada je u pitanju DPF filter, softver izračunava nivo pritiska u komorama i nivo zagađenosti. Postoje dozvoljeni parametri kretanja pritiska, međutim u jednom momentu dolazi do kritične granice i tada vas vaš automobil upozorava.  

Postoje dva načina da rešite nastalu situaciju - aktivno i pasivno. Pasivno čišćenje DPF filtera je samostalno čišćenje. Automobilu je tada potrebna duža vožnja na autoputu da bi se regenerisao. Pri većoj brzini povećava se temperatura rada filtera koja će spaliti sve štetne materije. Aktivno čišćenje DPF filtera je zdravija varijanta za vaš dizel automobil. Odvezite automobil u autoservis koji vrši čišćenje DPF filtera. Obratite pažnju na to kako auto-servis čisti DPF filter. 

U auto kući Annuš čišćenje se obavlja bez tepmeraturnih šokova, bez otvaranja, sečenja i zavarivanja. Na ovaj način će fizičko-hemijska svojstva filtera ostati nepromenjena. Uz revolucionarni sitem za regeneraciju i čišćenje DPF filtera, koji koristi AK Annuš, zadržavate iste performanse kao kod novog dela. Uštedite i do 90%  u odnosu na nov deo. 

Pogledajte na ovom linku kako izgleda čišćenje DPF filtera u AK Annuš.

Svako kašnjenje i zanemarivanje znakova koje daje automobila mogu biti kobni po dalji rad automobila. Ukoliko se DPF filter ne očisti na pravi način, može se trajno izgubiti njegova funkcija.

Cena novog DPF filtera nije velika, koliko je velika cena ugradnje istog - od par stotina do par hiljada evra. Ohrabuje činjenica da svako čišćenje filtera dovodi filter u stanje koje je gotovo isto kao i kada je filter nov.

Vaš automobil treba da vožnju učini bezbednom i ugodnom. Vodite računa o svojim auto delovima i automobil će vam biti zahvalan. Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.

Auto kuća Annuš

 

Ravenol - Ravenol Ulja Na Jednom Mestu

E-mail obaveštenja

Radno vreme: 8-16h pon-pet,
subotom: 8-12h

Vareška 18, 24000 Subotica, Srbija GPS

Ostali kontakt podaci