Radno vreme: 8-16h pon-pet, subotom: 8-12h

Početna strana >> Blog >> Fiat Giardiniera iz Srbije

Fiat Giardiniera iz Srbije

Fiat Giardiniera iz Srbije

Italijanski brend automobila Fiat, čiji smo ovlašćeni diler, će uskoro proizvoditi novi Giardiniera model, osveženog dizajna i modernizovan. Ovu vest su objavili italijanski časopisi koji se bave automobilima. Mlađi entuzijasti i ljubitelji staromodnih modela su već vozili ovaj model automobila, ukoliko vole odltimer modele čiji je član Fiat Giardiniera iz šezdesetih. 

Ipak, vreme ne stoji, a Fiat ne čeka, stoga svi ljubitelji automobila će moći da vide novi Fiat Giardiniera prvi put u Salonu automobila u Ženevi 2021. godine. Dobar razlog za iščekivanje nove godine, zar ne? 

Veza modela Zastava 750, Fiat 500 i Fiat Giardiniera

Skoro četiri miliona primeraka automobila Fiat 500 je prodato do 1975. godine kada se na kratko proizvodnja ovog modela zaustavila. Bio je to mali gradski auto, ali ne treba ga mešati sa modelom Zastava 750, u našem narodu poznatiji kao fića. Iako je Zastava proizvodila modele po licenci kompanije Fiat, razlika ovih modela nije bila u karoseriji, ali jeste u motoru. 

Model 500L će uskoro dobiti svoju zamenu, a to je Fiat Giardiniera. I ovaj model, kao i njegov prethodnik, će se proizvoditi u Kragujevcu, u Srbiji. Osim toga, ovaj model iz porodice 500 će imati svoju električnu verziju. Za sada, sve ovo je vrlo verovatno i nije nemoguće da će doći do nekih izmena. Ipak, ovo su lepe vesti i biće prava senzacija. 

Fića je mnogim ljudima sa prostora bivše Jugoslavije bio prvi automobil. Skloni smo da dajemo nadimke onome što nam je drago, pa je tako i Zastavin  model dobio svoje mesto. U Srbiji se i dan danas ponegde mogu videti stariji ljudi kako i dalje voze svog fiću, što govori o kvalitetu konstrukcije ovog modela. Svakako, ovaj automobil je odavno postao oldtimer, pa se lepi primeri mogu sresti na susretima koji organizuju entuzijasti starih modela.

Da li će i Giardiniera dobiti uskoro svoj nadimak, s obzirom na to da je proizvodnja najavaljena u Srbiji, ostaje nam samo da nagađamo.

Fiat Giardiniera nekada i u budućnosti

Izvor fotografije: clubalfa.it

Fiat Giardiniera ove godine slavi šezdeset godina. Davni primerak ovog modela je uspevao da ostvari brzinu od 95 km/h zahvaljući motoru od 17.5 konjskih snaga. Dizajn je imao kvadratni oblik koji se nije menjao ni u limuzina verziji. Prodato je skoro 400 hiljada ovog modela. 

U Ženevi 2019. godine, rukovodioci iz kompanije Fiat su objavili neke od pogodnosti Fiat Giardiniere. Tu će, osim osnovne, biti i hibridna i električna verzija, iskorišćenost prostora efikasna (veći prtljažnik od prethodnika), a dizajn nepogrešiv. Najavljeno je da će Giardiniera imati petoro vrata, a kasnije da će imati četvoro. Iako je ovo i dalje podložno promeni, prognoze su otvorena diskusija. Dužina automobila će varirati između 4 i 4.5 metra. Fiat Giardiniera bi trebala da pokrije B i C segment porodice Fiat 500.

Fiat Torino ili Fiat Kragujevac?

Da li je grad Torino ikada sanjao da će Fiat biti njihov zaštitni znak i da će biti poznati u svetu po gradskim automobilima, ne znamo. Ono što sigurno znamo to je da je Fiat proslavio grad Kragujevac, svojom licencom koju je koristila Zastava, a sada ispunjenjem kapaciteta i potencijalnom proizvodnjom najnovijeg člana Giardiniera. 

Ravenol - Ravenol Ulja Na Jednom Mestu

E-mail obaveštenja

Radno vreme: 8-16h pon-pet,
subotom: 8-12h

Vareška 18, 24000 Subotica, Srbija GPS

Ostali kontakt podaci